*

Seppo Lappalainen

Kermalohi

Maistuva kermalohi resepti on yksinkertainen, helppo ruoka joka kelpaa tarjoiltavaksi myös ystäville, naapurille ja vaikka presidentille.

 

Kermalohta on tullut vuosien saatossa laitettua erilaisten kaavojen mukaan, mutta ainut oikea on seuraavasti valmistettuna:

Laitetaan perunat tulelle ja kermalohelle uuni 175 - 200 asteeseen. Lohifile asetetaan tilkka jos toinenkin öljyä pohjalla olevaan vuokaan nahka ylöspäin ja uuniin keskitasolle. Annetaan olla jonkin aikaa, kun kuuluu tirinä niin otetaan lohi uunista ja vedetään nahka pois lohen pinnasta.

Nyt ensimmäiseksi laitetaan mausteet eli hienonnettu merisuola, pippuri ja tilli lohen pintaan. Ja seuraavaksi lirautetaan kuohukerma, noin 4 desilitraa (ei kaadeta lohen päälle). Lopuksi ja ehdottomasti kansi tai alumiinifolio kanneksi vuokaan. 

Kun perunat on valmiit ja kermalohi uunissa sen noin 40 minuuttia on ruoka valmiina. Uunin voi tietenkin sammutta ja antaa kermalohen siellä olla jos perunat eivät ole kypsiä.

 

Käymme katettuun pöytään ja ajatuksistaan voisi hetken pyhittää sille, ettei ruoka ja hyvä nainen ole kaikille itsestäänselvyys. Voi että, kun on niin hyvää.

 

Tarvikeaineet: Kirjolohifile - Jauhettua pippuria - Suolaa - Tilliä - Kuohukermaa noin 4 desilitraa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitoksia Seppo että muistutit lohen erinomaisuudesta. Olen savustanut lohta sekä tehnyt kermaista lohikeittoa. Sitä olen testannut vuosikausia, tarkoitus on jättää parhaimmaksi koettu resepti sukulaisille hautajaisia varten.

On jo etukäteen mukava ajatella että sitten sieltä pilvenlonkalta voi kuulla sopan lusikoijien puhuvat että ei mikään turha ukko, ainakin lohikeitto on hyvää!

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Katsoin jostain syystä sun profiilis ja huomasin yhden asian..huumorin hengessä..muista jättää jälkisäädös luotetulle ihmiselle,joka kattaa peijaispöydän päähän kunniavieraan paikalle lautasellisen sitä lohisopaa ja palan ruisleipää :)

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Hyvää huomenta Leo ja Hannu.

Kiitos kommenteista.
Savustamalla lohesta ja kalasta kuin kalasta saadaan herkullista syötävää, tosin mitä pienempiä kaloja savustuspönttöön laittaa, sitä tarkemmaksi homma käy. Se on se kalan kuivuminen, jos hiukan suuri lämpö.
Savustaessa käytän tuoretta leppälastua, katajan oksaa ja merisuolaa. Voi myös käyttää kaupasta ostettua leppäpurua, se on kuivaa, joten sitä voisi kokeilla kostuttaa sumupullolla.

Alumiinifolio on erinomainen retkiväline. Kalastusreisulla on tullut laitettua juuri pyydettyä tuoretta kalaa alumiinifolioon käärittynä pakettiin ja upotuksiin nuotion hiilloksiin. Foliopakettiin kala, suola ja vaikka sipulia jos on kehdannut ottaa reissuun mukaan.

Johan tässä tulee mieleen pohjoisten kalareissut.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos Hannu hyvästä vinkistä. Liian usein olen huomioinut toisia enemmän kuin itseäni. Mutta hautajaisissahan olisi kirjaimellisesti viimeinen tilaisuus olla itsekäs. Lohisoppaa ja iso kultareunainen lasi puolillaan konjakkia! Pitäisköhän ruveta kasaamaan muistokirjoitustakin ettei jäis mitään tärkeää pois.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset