*

Seppo Lappalainen

Pesuhuoneen vedeneristys

  • Pesuhuoneen vedeneristys. Kuvaushetkellä lattiakaivon kohtaa ei ole vielä aukaistu vedeneristykseen.
    Pesuhuoneen vedeneristys. Kuvaushetkellä lattiakaivon kohtaa ei ole vielä aukaistu vedeneristykseen.
  • Pesuhuoneen vedeneristys

 

Kuka se oli joka sano? Kuka se oli, häh? Mukamas täytyy olla märkätilasertifikaatti ja mitä vielä?

Itse tein näitä pesuhuoneremontteja 90-luvulla nuorena yrittäjänä, silloin kun nämä nykyiset rakennustarkastajat istuivat vielä potalla kakkimassa.

Ei märkätilan vedeneristystyöt tarvitse mitään sertifikaattiasentajia, ainakaan kun sen ”itselle” tekee. Hyvin onnistuu kun asiaan perehtyy ja miksi ei onnistuisi? Työn tekeminen on melkoisen yksinkertaista ja yleisohjeitakin on saatavilla, tärkeintä on noudattaa materiaalin valmistajan ohjeita.

Itselleni tein Kiilto -tuotteilla ja pensselisivelyin. Joskus silloin ennen vanhaan kun ammatikseni näitäkin tein, niin käytin myös rullatelaa. Miksi nyt käytin pelkästään sivellintä? Koska ei peltikattoakaan maalata telalla.

Työt aloitetaan seinältä ja lattia viimeiseksi kun seinät on laatoitettu (lukuunottamatta seinän alinta laattariviä joka tehdään viimeisenä lattialaatoituksen jälkeen).

1. Aloitetaan seinän pohjustus, kiviseinät vedellä 1:1 ohennettu Keraprimer ja levyseinät ohentamaton. Sively esim. 35x120 mm pensselillä 2 kertaa, kuivuminen ensimmäisen sivelyn jälkeen ennen toista käsittelyä. Sively myös lattiaan nurkkavahvikenauhaa varten noin 15-20 cm seinän ja lattian rajasta. Lopuksi pohjustusaineen annetaan kuivua, mieluiten seuraavaan päivään asti.

2. Ensin katkotaan valmiiksi lattian ja seinän väliseen nurkkaan nurkkavahvikenauhat. Lattian ja seinän välinen nurkka pensselöidään Kerafiber vedeneristysmassalla ja painellaan nurkkavahvike kiinni. Tämän jälkeen sivellään (hieman pensselillä     painamalla) vedeneristysmassaa nurkkavahvikkeen päälle.

Toiseksi katkotaan valmiiksi nurkkavahvikenauha seinän nurkkaan. Sivellään vedeneristysmassaa nurkkaan ja painellaan nurkkavahvike kiinni. Tämän jälkeen sivellään (hieman painamalla pensseliä) massaa nurkkavahvikkeen päälle.

Kun kaikki seinän ja lattian väliset rajat sekä seinän nurkat on tehty, sivellään Kerafiber seinän vedeneriste pensselillä kolmeen kertaan seiniin mukaan luettuna seinän ja lattian rajat sekä seinän nurkat. Ei märkää märän päälle, vaan annetaan vedeneristyskertojen kuivua ennen toista ja kolmatta käsittelyä.

Vedeneristeen kuivuttua noin vuorokausi, laatoitetaan seinät, pois luettuna alin laattarivi.


Seinä laatoituksen jälkeen päästään kyykkimään lattialle. Kaiken ensiksi lattiaan sivellään pohjustusaine Keraprimer 1:1 vedellä ohennettuna kahteen kertaan ja annetaan kuivua ensimmäisen sivelyn jälkeen ennen toista käsittelyä. Tartuntapohjusteen kuivuttua tiivistetään lattiakaivo ja vedeneristetään lattia kauttaaltaan neljään kertaan.

Aloitetaan kaivon tiivistyksellä laittamalla lattiakaivovahvike  1 (yht. 2 kpl) pesuhuoneen lattialle (ei kaivon päälle) ja sivelletään vedeneristemassaa sen päälle. Laitetaan toinen vahvike 2 ristiin sen päälle ja tämä sivellään (painellaan yhteen) päältä vedeneristysmassalla. Tämän jälkeen sivellään kaivon ympärys riittävän leveästi ja nostetaan lattiakaivovahvike kaivon päälle, kuitenkin ensin kääntämällä se ympäri (onnistuu myös ilman ympäri kääntämistä). Lattiakaivovahvike massataan pensselillä (hieman painaen) kaivon ympäriltä, ei painella kaivon keskeltä aukon kohdalta. Lattiakaivovahvike sivellään keskikohdalta vedeneristysmassalla vasta kuivumisen jälkeen, silloin se ei pääse painumaan, eli massataan lattiakaivovahvike keskikohdaltaan samalla kun lattia vedeneristetään toiseen sekä viimeiseen kertaan.

Lattian vedeneristeen kuivuttua, lopuksi leikataan lattiakaivovahvike noin 2 cm reunoistaan pienemmäksi kuin lattiakaivo ja painetaan kaivon kiilarengas paikalleen. Tämän jälkeen kaivon neliökannen kehysosa liimataan saneerauslaastilla kaivon päälle lattiaan, neliökansi paikalleen ja varmistukseksi paino päälle. Olen joskus muinoin kaivon neliökannen liimannut runsaalla annoksella vedeneristysmassaa, ei ole tietoa kai se on sillä kestänyt.  

Näin tämän vedenerityshomman hoidin ja ainakin lopputulos näytti hyvältä, kun ylittää sen mitä reseptissä määrätään niin ainakin kerrospaksuudet pitäisi olla riittävät.


Kuvista näkyy lattian vedeneriste ja seinän laatoitusta. Kuvaushetkellä lattiakaivon kohtaa ei ole vielä aukaistu.

 

Kaiken tämän lopuksi, näin vapun lähestyessä: Neuvokaahan äidit tyttäriään pitämään Jumala mielessä ja housut jalassa kun menette hauskaa pitämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Päästäkseen kahvilan kassalle kaatamaan kahvia asiakkaan kuppiin täytyy koululaisen ennen kesätyön aloittamista hankkia itselleen hygieniapassi. Muutoin hänellä ei ole lupaa tehdä tuota työtä.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Niin, varmuudella syillä on käytävä jokin heppoinen koulutus joka hommaan. Ja toinen on näissä rakennushommissa, että työnjohtaja nimettävä pieneenkiin rysäykseen. Tämäkin "varmuudeksi" syillä niin kuin nunnalla on nännit.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Silloin kun itse tein tuota hommaa ensimmäistä kertaa, löytyi rautakauppojen sivuilta runsaasti ohjevideoita ja muuta tietoa aiheesta. Youtubesta voi myös suoraan etsiä hakusanoilla, niin löytyy vielä laajempi valikoima. Etsivä löytää tietoa melkein liikaakin.

Pääperiaate mielestäni on, että tekee niin hitaasti ja harkiten jo ensimmäisellä kerralla, että ei tarvitse tehdä uudelleen. Kuten vähän kaikessa tekemisessä.

Kerafiber on mukavaa ainetta, kun se vaihtaa hyvin selvästi väriä kuivuessaan. Pieni rulla on kätevä, kun se on vesiohenteista. Pensselillä voi auttaa hankalimmissa paikoissa.

Tyttäret taitavat usein tulkita tuon neuvon siten, että pidä housut mielessä ja jumalat jaloissa. Ja pojille, että kyllä tyttö antaa, jos tulee äitiinsä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Pääperiaate mielestäni on, että tekee niin hitaasti ja harkiten jo ensimmäisellä kerralla, että ei tarvitse tehdä uudelleen. Kuten vähän kaikessa tekemisessä.

Ei ole auttanut syönnissä eikä naimisessa.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jotkut hommat on niin mukavia, että yksi kerta ei riitä.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Näin uskonnollisena miehenä en voi tähän muuta sanoa kuin: ja mikä ettei.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Kyllä uskovaisetkin naivat
vaikka Jessen neitseellisesti saivat.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset