*

Seppo Lappalainen

Takasumuvalot ei toimi

  • Vetokoukun pistorasian kytkentäkaavio johon lisäsin napaan numero kaksi tekemäni kytkennän.
    Vetokoukun pistorasian kytkentäkaavio johon lisäsin napaan numero kaksi tekemäni kytkennän.

 

Ajatuksena oli viedä auto katsastukseen, joten eilen kävin autoa hieman lävitse. Huomasin ettei takasumuvalot pelanneet. Eipä siinä muuta kun tarkastamaan polttimoita, polttimot oli ehjät joten jännitettä ei siten tullut. Mitäs hittoa? Ajovalot ja takasumuvalot olivat kytkettynä päälle, tämän totesin myös mittariston merkkivaloista. Merkillistä? Mutta sitten muistin, mitenkäs se oli taannoin?

Keväällä peruutin auton jäiseen hankeen ja siitä vetokoukun pistorasia kärsi vaurioita. Joten kun alkukesästä tarvitsin kärryä auton perään niin olin ensin vaihtanut vetokoukun pistorasian rikkoontuneen tilalle. Normityyliini uskollisena olin ostanut sen ”halppis” kaupasta. Eipä tullut silloin juuri katseltua tai tarkemmin tuumailtua, että mikäs pieni kytkin ja ”turha ylimääräinen” johdin on tässä alkuperäisessä pistorasiassa. Tälläistä mikrokytkintä ei ”halppis” pistorasiassa ollut, joten teippasin tämän ylimääräisen johtimen pään ja rutistelin sen uuden rasian sisään (onneksi en katkaissut sitä).

Miksi ei takasumuvalot toimi? No niin, tänään sen keksin ja tonkimaan autotallin roskista. Ei, sen minä olin jo tyhjentänyt eikä vanhaa rasiaa sieltä löytynyt. Olisin vaan katsonut tarkemmin sen toimintaperiaatetta, ei haittaa jokin simppeli juttu se oli.

Sehän mikrokytkin ja ”turha” johto kuuluivatkin asiaan, liittyvät takasumuvalojen käyttöön. En tiedä varmaksi mutta kun nähtävästi onkin niin ettei perävaunussa ja autossa saa yhtä aikaa loistaa takasumuvalot, perävaunu kytkettynä ainoastaan perävaunussa. Peräkärryn pistotulpan tökättyä rasiaan, rasiassa oleva kytkin estää auton takasumuvalojen toiminnan. Joten ei kun purkamaan pistorasiaa ja tekemään kytkentä siten, että rasian napaan numero kaksi joka on perävaunun takasumuvalolle tarkoitettu, liitin molemmat johdot (syöttö ja auton takasumuvaloille menevä tämä ”turha” johdin).

Nyt ainakin toimii autossa takasumuvalot yes. Olisihan sitä voinut hankkia samanlaisen rasian kuin alkuperäinen mutta mennään tällä kun kelpaa katsastukseen.


Ps. Saattaakin olla, että auton ja perävaunun takasumuvalon yhtäaikainen käytön estäminen liittyykin kuormitukseen. Menisikö auton sähköllä toimiva sielunelämä sekaisin liioista valoista?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Täytyykin kait huomenna käydä katsastuksessa.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Saitko leiman? Tai eihän sitä leimaa enää paperiin saa kun ei saa paperiakaan, autosi tiedot ovat reaaliaikaisena poliisiauton tietokoneess.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

Näinhän se oli vakaa suunnitelma, mutta jäi nyt viemättä katsastukseen, ajoaikaa on joten ei kiirettä. Jospa kuitenkin lähiaikana, tuli muuta hommaa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset